Tevékenységek |

Mobil Térképezés

A Szekszárdi Geodézia Kft. mobil térképező rendszere

Vállalatunknál a Szekszárdi Geodézia Kft.-nél már évek óta zajlik a 3D lézerszkennerek bevezetése. Mind statikus szkennert, mind mobil térképező rendszert alkalmazunk a geodéziai munkákban. Ezek az eszközök alkalmasak a környezetük részletes, pontos és teljes felmérésére, geometriai és képi információk gyűjtésére. Nagyon rövid idő alatt nagyon nagy mennyiségű adat felvételére képesek. Ezért nem csak a hagyományos geodéziai feladatokban kívánjuk használni őket, hanem keressük további szakterületeken történő alkalmazásuk lehetőségét.

A Geodézia Kft. mobil térképező rendszere egy mobil, a digitális fotogrammetriát és a 3D lézerszkennert ötvöző megoldás. A rendszer mozgó szállítóeszközre erősített különböző érzékelőkből álló együttes, mely képes a jármű pályájának folyamatos meghatározására, s egyben a szenzorok fajtájától függő, kiegészítő térbeli információ gyűjtésére. A rendszert tetszés szerint felszerelhetjük szinte bármilyen mozgó járműre, így a hagyományosnak számító autós felmérés mellett a rendszerkomponensek többek között hajóra vagy vonatra is szerelhetők.

április  Az adott területen néhány másodperc alatt több millió részletpont felvételére van lehetőség, így percek alatt 3D-s pontfelhőt tudunk előállítani, és az adatnyerési technológiával bármilyen objektumot képesek vagyunk geometriailag pontosan meghatározni. Ezek az eszközök a terepen minden korábban alkalmazott felmérési technológiánál nagyságrendekkel több adatot gyűjtenek. Például egy villanyoszlop esetében nem csak térben elfoglalt helyéről van információnk, szükség esetén az oszlop magassága, a vezeték tartószerkezet szélessége, az áramvezetők helyzete is megállapítható. A tényleges adatgyűjtés az irodában történik a pontfelhő kiértékelése során, hasonlóképpen, mint a fotogrammetriai felmérések esetében ahol az adatgyűjtés a légi fényképekből előállított sztereo modellből történt.

 

002_mobile_40km_ok

003_mobile_3dpont_ok

 

 

 

 

Hírlevél ×