Készülnek az új térképek

2013. May 7.

Földmérés Megyénkben a helyszíni munka tizenhat települést érint

Mauthner I.
A Nemzeti Kataszteri Program adott lehetőséget arra, hogy a belterületeket is feltérképezzék a szakemberek. Tolna megyében ez tizenhat települést érint. Utoljára 1908-ban készítettek hasonló térképet.

Két év áll a Geodézia Kft. munkatársainak a rendelkezésére, hogy feltérképezzék megyénk belterületi ingatlanait. A közbeszerzési pályázat nyertese ugyanis a kataszteri térképek pontosítására vállalkozott. Kunfalvi János, a Kft. vezetője elmondta, Tolna megyében Várdomb, Alsónyék, Báta, Kéty, Zomba, Miszla, Udvari, Ozora, Tolnanémedi, Pincehely, Kisszékely, Nagyszékely, Belecska, Keszőhidegkút, valamint a faddi Volent-öböl, és Dombóvár-Szőlőhegy igényel helyi felmérést. Az említett települések belterületi ingatlanait ugyanis 1908-ban térképezték fel utoljára. Az elmúlt évtizedekben jelentős változás történt a belterületi és zártkerti ingatlanokban. Megváltoztak a telekhatárok is. Az érintett tulajdonosokat előre értesítik a Geodézia Kft. munkatársai. A földmérőkkel együtt mennek ki a helyszínre, ahol a telekhatárokat a szakemberekkel együtt állapítják meg. Ahol nagyobb az eltérés, mint ami a nyilvántartásban is szerepel, ott az okokat is kiderítik. Ezt követően dolgozzák fel az adatokat a körzeti földhivatalokban, majd ezt számítógépen rögzítik. A kataszteri programot, annak kétéves folyamatát a megyei földhivatal felügyeli.
A számítógépes nyilvántartásban már szerepelnek azok a lakó- és gazdasági épületek is, melyek az ingatlanok részei.
A megye többi településén helyszíni munkát nem végeznek a földmérők, mert a régi térképek alkalmasak a digitális feldolgozásra.

 

Tolnai Népújság, 2005. 01. 25.

Hírlevél ×