Az Európai Neutronkutató Központ Magyaroroszágon készült szerkezeti elemeinek nagy pontosságú felmérése

2021. April 20.

Az Európai Neutronkutató Központ (European Spallation Source, rövidítve ESS) építés alatt áll Svédország déli részén, Lund külvárosában. A létesítmény egyedülálló képességei jelentősen meghaladják és kiegészítik a mai vezető neutronforrások lehetőségeit, új lehetőségeket kínálva a kutatók számára a tudományos felfedezések spektrumában, beleértve az anyag- és élettudományokat, az energiát, a környezettechnológiát, a kulturális örökséget és az alapvető fizikát.

A kísérleti terembe kerülő ívelt gerendákat Magyarországon gyártották, melyeknek nagy pontosságú ellenőrző mérését végezte el a Geodézia Kft. munkatársai Leica AT403 laser trackerrel.

Az ívelt gerendák felmérése 2020 májusában.

 

A Leica AT403 ideális közepes és nagy méretű objektumok felmérésére, továbbá könnyen hordozható megoldást nyújtanak a nagy léptékű vizsgálati és szerelési alkalmazásokhoz.

A lézer tracker technika pontossága, sebessége és hordozhatósága számos területen biztosítja a precíz adatokat. Ilyen megoldásokat alkalmaznak például a karosszérialakatos-műhelyekben felületi vizsgálatokhoz, az energiaszektor nagy méretű létesítményeinek felméréséhez, valamint a repülőgép-összeszerelő üzemek precíziós vezérlésű automatikus szerelőberendezéseiben is.

Pontosság:

  • Reflector: ± 15 μm + 6 μm/m
  • Leica B-Probe: ± 0.2mm

 

 

Az ívelt gerendák beépítve. (forrás: europeanspallationsource.se)

Hírlevél ×