3D lézerszkennelés |

Egyéb alkalmazás

 

A régészeti leletek, ásatási területek szkennelésével a feltáráskori állapotot lehet rögzíteni, anélkül, hogy veszélyeztetnék a leleteket a feltárási területre lépéssel. A különböző mélységekben készült felvételek egymásra helyezésével látványosan szemléltethető a tárgyak térbeli elhelyezkedése.

A különböző szobrok, emlékművek szkennelése után a fényképek pontfelhőre való illesztésével körbeforgatható, fotorealisztikus, 3 dimenziós modellek hozhatók létre, amelyek nem csak pl. a Google térképein bizonyulnak hasznosnak, hanem az oktatásban és az örökségvédelemben is.

A pontfelhőkből, mint alapadatokból kiindulva épületek külsejéről és belsejéről egyaránt létrehozhatók 3 dimenziós modellek, továbbá hatékonyabban, gyorsabban és látványosabb eredménnyel lehet homlokzatfelmérést végezni, mint a hagyományos, földi geodéziai eljárásokkal.

Kiértékelést segíti, hogy a szkennelés során fényképek is készülnek, amelyek ráilleszthetők a pontokra, így valós színinformációval látható el a teljes pontfelhő.

Hagyományos eszközökkel csak viszonylag kevés homlokzati pontot gazdaságos felmérni, de bizonyos esetekben nem engedhető meg a részletek elhagyása. Ilyenkor egyértelműen a lézerszkennelés alkalmazása előnyösebb költséghatékonysági szempontból.

 

–          Oktatás

–          Régészet

–          Örökségvédelem

 

 

 

 

Hírlevél ×